Our News

Een kindvriendelijke woning

Posted in: Algemeen
Een kindvriendelijke woning

Ben je ouder van jonge kinderen? Iedereen die kinderen heeft, weet natuurlijk direct waar dit over gaat. Kinderen zitten niet stil, blijven niet zitten omdat jij ze dat vraag en nog het allerergste is dat ze het niet bewust doen. Maar daarom is het wel belangrijk dat je alle gevaarlijke objecten en plekken in huis kindvriendelijk moet maken. Waarschijnlijk schieten er nu al genoeg dingen bij jou te binnen, maar we lopen even de allerbelangrijkste langs in deze blog. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kind zich bezeert, of erger nog: van de trap valt omdat er niks voor hangt.

De trap leeg houden

Daarbij heb ik dus de eerste en belangrijkste al genoemd. Je kind moet niet zomaar zelf de trap op en af kunnen lopen. Daarom moet je dus boven en beneden een traphekje plaatsen zodat ze dit niet zelf kunnen betreden. Wanneer ze oud genoeg zijn om zelf trap te kunnen lopen is een trap eigenlijk nog steeds niet het meest veilige in huis. Zorg daarom dat je de trap altijd vrij houdt en hier dus geen spullen op de traptreden neerlegt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je hoeft maar een paar seconden niet op te letten en je ligt al op de grond. Dit wil natuurlijk niemand. Dus: houd de trap ten alle tijden vrij.

Laat niks slingeren

Daarbij pakt een kind natuurlijk alles wat rondslingert, dus zorg er voor dat er geen dingen rondslingeren die niet in handen mogen komen van een kind. Daarbij kunnen kinderen ook snel iets in hun mond stoppen wat niet helemaal de bedoeling is. Laat dus niks gevaarlijks slingeren, maar zet alles hoog weg of op een plek waar je er zeker van bent dat niemand er bij kan. Net zoals een kopje hete thee. Dit moet dus nooit binnen handbereik staan van een kind, want anders kunnen er nare ongelukken gebeuren.

Zet elektronische apparaten uit

Zorg er voor dat elektronische apparaten goed afgeschermd zijn. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en je wilt niet dat je kind hier iets mee kan doen. Dit geldt ook voor stopcontacten, want hier kan je gemakkelijk je vinger insteken en dat is natuurlijk als kind zijnde erg interessant. Kies voor een afgedekt stopcontact om dit zoveel mogelijk te voorkomen, voordat er erge dingen gebeuren. Daarnaast moeten alle stekkers goed weggewerkt zijn zodat dit niet ineens vastgepakt kan worden. Het allerbeste is om de apparaten gewoon helemaal op te bergen, maar anders zorgen dat deze apparaten nooit aanstaan.

Klimmmen en klauteren niet mogelijk maken

Kinderen houden natuurlijk van klimmen en klauteren en houden zich daarbij vaak ergens aan vast om zich op te kunnen trekken. Dit kan van alles zijn, maar er mag daardoor natuurlijk niks vallen. Stel je voor dat je ergens iets hebt hangen, wat je kind vervolgens vast pakt, maar daarboven ligt nog veel meer. Alles van daarboven komt vervolgens naar beneden, bovenop je kind. Maar ook onstabiele stoelen of open kasten zijn hierbij een probleem. Al met al zijn er ontzettend veel dingen waar je over na moet denken, maar zolang je gewoon zorgt dat alles goed afgeschermd en opgeruimd is, is er eigenlijk geen probleem. Zolang je ten alle tijden maar je ogen op je kind gericht blijft houden.