Our News

Verschillende woonkamerindelingen

Posted in: Algemeen
Verschillende woonkamerindelingen

Er zijn ontzettend veel huizen, dus daarbij ook ontelbaar verschillende inrichtingen. Daarbij kan je dus ook elk huis compleet anders inrichten. Maar wat is precies de handigste en mooiste indeling in een woonkamer? Dit verschilt natuurlijk per ruimte dus daar moet je wel even goed naar kijken. Heb je al een eisenlijst met dingen wat je ongetwijfeld in je huis wil terugzien? Dan is namelijk wel het begin van het inrichten van jouw woonkamer? Ga je het verder zelf indelen of ga je hulp inschakelen met een binnenhuisarchitect?

Wat wil je sowieso terug zien?

Omdat de woonkamer een van de belangrijkste plekken is in jouw huis, is het van groot belang dat deze ook goed ingedeeld is. Er moet optimaal gebruik worden gemaakt van de ruimte en er moet genoeg opbergruimte zijn. In de woonkamer komen namelijk nog wel eens gasten dus dan wil je wel dat het er netjes uit ziet. Om te beginnen kan je een eisenlijstje gaan maken, met daarop van alles wat je sowieso wil terugzien in jouw interieur. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het lichtinval in de woonkamer, net als voldoende stopcontacten of het afschermen/opbergen van rommel.

Maak een schets van de oppervlakte

Wanneer je een eisenlijstje hebt gemaakt, kan je beginnen met het uitvoeren ervan. Pak een grondplan van je oppervlakte erbij, zodat je precies kan zien waar de sterkte- en zwaktepunten van jouw woonkamer zitten. Zorg wel dat plattegrond ook alles bevat van wat er ook daadwerkelijk staat. Teken dus elke deur of gang ook op het grondplan. Daarna kan je alles gaan tekenen wat je er in wilt hebben, zodat je een goede inschatting kan maken of het ook daadwerkelijk een goede indeling is. Dit soort indelingen kan je ook op het internet maken, zodat je niet elke keer weer opnieuw hoeft te gaan tekenen.

Verschillende ideeën voor een goede indeling

Allereerst is het belangrijk om een open gevoel te creëren, zodat de woonkamer lekker ruimtelijk is. Hierdoor lijkt de woonkamer groter dan dat het misschien daadwerkelijk is. Daarbij is een ruime woonkamer ook overzichtelijker en wordt het ook niet helemaal volgepropt met meubels en overige accessoires. Dat kan namelijk zorgen voor een wat chaotische uitstraling. Wel moet je opletten dat de ruimte gezellig blijft en het niet té leeg is. Een andere tip is om de eethoek op een slimme plaats te maken. Zorg er voor dat je eetkamer niet te ver van je keuken af is. Plaats hem bijvoorbeeld tussen de keuken en zithoek in, zodat je vanuit de keuken gemakkelijk het eten op tafel kan zetten en je niet continu heen en weer hoeft te lopen. Wil je ook nog een bureau of werkplaats in je woonkamer? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van een scheidingswand zodat hij niet volledig in het zicht staat, maar je wel kan uitkijken op de woonkamer.

Je woonkamer aankleden

Nu je alles hebt ingedeeld kom je aan bij het aankleden van het interieur. Ga je voor landelijk, modern, stoer, robuust, Scandinavisch of een andere interieurstijl? Zorg er dan voor dat je deze interieurstijl doortrekt in je hele interieur. Als je de meubels in deze stijl hebt aangeschaft, kun je daarna de woonkamer aankleden met accessoires. Leg wat kussens op de bank, zet gezellige kaarsen neer en voeg wat planten toe zodat het helemaal af wordt gemaakt en je je hier echt thuis voelt, want de woonkamer is één van de belangrijkste plekken in huis.